Aceasta era o lucrare de-a mea mai veche la istorie..... sper ca e bine ce am scris
Evolutia istorica a Japoniei, precum si trasaturile civilizatiei sale au fost puternic influentate de situarea geografica aparte a acestei tari. Izolarea arhipelaggului japonez, in raport cu continentul asiatic, a ferit japonia, pana in anul 1945, de invazii si cuceriri straine.
In perioada medievala, China este cea care marcheaza profund civilizatia Japoneza, imprumutandu-i scrisul, cultura savanta, religia budista si organizarea de stat.
Cea mai importanta institutie traditionala pe care a mostenit-o Japonia moderna a fost monarhia. Pana astazi ea a ramas respectata. Imparatul (numit in japoneza Tenno sau mikado) era considerat de origine divina si avea o autoritate nelimitata. Incepand cu anul 1192, pentru a face fata anarhiei interne, imparatii numesc in fruntea armatei un comandant suprem (in limba japoneza shogun) care devine, practic, adevaratul conducator al tarii. Shogunii vor guverna tara timp de sapte secole, pana in anul 1868.
In perioada medievala, puterea imparatului era grav stirbita, datorita nesfarsitelor lupte interne, desfasurate intre clanurile marilor seniori. Energiile aristocratiei sale razboinice s-au consumat mai ales in razboaie civile datorita faptului ca Japonia acelei perioade nu s-a prea implicat in conflicte externe, doar cateva cuceriri ale Coreei.
In timpul shogunilor din familia Ashikaga (1338-1573) dezbinarea interna si luptele dintr clanurile rivale ajung la apogeu, iar shogunii nu reusesc sa-si impuna autoritatea si sa mentina ordinea politica.
Sfarsitul secolului al XVI-lea constituie o perioada de rascruce in istoria Japoniei. Intre anii 1573-1598 se afirma dio mari conducatori militari: Oda Nobunaga si succesorul sau, Togotumi Hideyoshi care vor lupta impotriva guvernarii ineficiente a shogunilor Ashikaga. Acestia realizeaza o mare opera de centralizare a statului. Clanurile locale sunt infrante si, pentru prima datain istoria japoniei, devine un stat unificat sub o conducere uniforma, supus autoritatilor sale centrale. Nobunaga ii combate inclusiv pe calugarii budisti, care se grupasera intr-o organizatie militara si subminau autoritatea statului.
Dupa moartea lui Hideyoshi si izbugnirea unei noi revolte a marilor seniori, unul dintre locotanentii fostului dictator militar, pe nume Tokugawa Ieyasu, reuseste sa infranga rascoala si este proclamat shogun. El deschide o noua epoca, a shogunilor Tokugawa, care vor guverna Japonia intre anii 1603-1868. Ieyasu va desavarsi opera de intarire a autoritatii centrale inceputa de predecesorii sai, punand bazele unei guvernari absolutiste. In primul rand el reuseste sa transforme shogunatul intr-o demnitate ereditare, care se va transmite in randurile familiei Tokugawa.
Un everiment important din istoria Japoniei secolului al XVI-lea a fost marcat de sosirea primilor navigatori europeni. Japonezii sunt puternic impresionati de acesti vizitatori, care dispuneau de archebuze si calatoreau pe corabii impozante. Initial europenii au fost bine primiti de nobilime si de autoritatile locale. Conducatorul militar Nobunaga incurajaza crestinismul pentru a-i contracare pe bunzii (calugarii) budisti.
In scurt timp, japonezii se simt amenintati de introziunea strainilor si ajung la concluzia ca prezenta europenilor si crestinismul reprezinta un pericol grav pentru Japonia.
Hideyoshi este primul conducator care ii va persecuta pe japonezii crestinati. In anul 1596, un grup de 26 de crestini au fost omorati la Nagasaki.
Aceasta politica este continuata de shogunii Tokugawa, care ii elimina aprape total pe crestinii din arhipelagul nipon si iau masura extrema a inchiderii totale a Japoniei in fata strainilor.
Accesul corabilor straine era interzis, japonezii nu mai aveau permisiunea sa calatoreasca in strainatate iar cei aflati peste granite nu se puteau intoarce in tare.
In anule 1639, toate contactele externe sunt suspendate iar situatia se va mentine pana in anul 1854. Singurele exceptii erau negustorii chinezi si cei olandezi. Olandezii aveau un comert limitat pe o mica insula din golful Nagasaki, unde aduceau transporturi de arme, munitii, lunete si tutun.
In fruntea tarii se afla o conducere militara numita bafuku, exercitata in mod absolutist de shogun. Acesteia i se supuneau aproximativ 250 de mari seniori, numiti daimyo, care stapaneau domenii uriase si alcatuiau aristrocratia japoneza.
Daimyo erau stapani ereditari ai marilor fiefuri si al taranilor care lucrau. In serviciul lor se aflau niste vasali razboinici numiti samurai. Samuraii, in numar de cateva sute de mii, formau clasa militara a Japoniei, singurii care aveau voie sa poarte sabie. Ei ii datorau seniorului o supunere oarba si erau educati potrivit codului traditional al onoarei cavaleresti (bushido)
Un samurai era obligat sa isi apere seniorul cu pretul vietii, iar daca acesta era omorat in lupta trebuia sa se sinucida. Samuraii ramasi fara stapan ( ronini), a caror existenta nu mai avea nici o ratiune, deveneau tarhari ratacitori sau cersetori.
In anul 1868, imparatul Mushito desfinteaza shogunatul si restaureaza puterea imperiala. Incepe astfel o noua epoca numita "Era Meji" dupa numele postum al imparatului Mushito. Capitala imperiala da muta de la Kyoto la Edo, oras care primeste numele sau actual Tokyo ("capitala de rasarit").
In acelasi an, privilegile feudale si deosebirile de casta din societatea japoneza erau anulate, asigurandu-se astfel egalitatea juritica a tuturor cetatenilor.
Marii seniori accepta, de bunavoie, sa isi piarda ststutul privilegiat, precum si propietatile, deoarece acestia primesc despagubiri substantiale din partea statului, care ne permite sa ia parte la procesul de industrializare a japoniei.
Eforturile Japoniei s-au concentrat in directia modernizarii in toate domeniile: economie, politica, invatamant, armata, viata sociala. Autoritatile au trimis numeroase misiuni in Europa si in Statele Unite, cu scopul de a studia modelul occidental de dezvoltare, in vederea adoptarii lui in Japonia. Au fost adusi numerosi specialisti europeni si s-au importat retele tehnologice si utilaje.
Modernizarea infaptuira pe parcursul Erei Meji nu se limiteaza insa pe economie, ci cuprinde toate laturile vietii publice. Pe plan politic, imparatul acorda o Constitutie, in anul 1889, iar in 1890 este convocat primul parlament bicameral al tari, ales pe baze cenzitare. Sunt create toate institutile specifice unei societati moderne. Cu toate acestea Japonia nu era o tara liberala, imparatul pastrandu-si rolul dominant.
Caracterul conservator al sistemului politic nipon era intarit de ideologia puteri imperiale, ca si religia shintoista de stat.
Atat...... in sfarsit am terminat..... va rog sa ma scuzati daca am gresit; am avut un scris infect in a-8 a de acum nu inteleg nimic.... daca aveti intrebari sau comentari le astept cu drag!